Din 31 ianuarie, Marea Britanie va solicita Certificatul de sănătate de export (EHC). Noile reglementări se aplică în primul rând produselor de origine animală, dar și plantelor, fructelor și legumelor importate în Regatul Unit. Controalele fizice și ale documentelor urmează să fie introduse la 30 aprilie 2024.
Regatul Unit a amânat în mod repetat introducerea controalelor vamale pentru produsele alimentare cu risc ridicat importate din UE. Acum însă, s-a stabilit ca, din 31 ianuarie, anumite produse din UE, din alte țări SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) și Insulele Feroe, Groenlanda și Elveția, pot continua să fie importate în Marea Britanie, cu condiția să fie însoţite de certificate de sănătate de export (EHC). „Brexitul are proceduri complicate pentru transportul mărfurilor, așa că este necesar să se urmărească modificările legislației britanice care afectează exportatorii și importatorii din UE. Actuala procedură de certificare este primul pas, care va fi urmat de inspecții fizice ale alimentelor importate în Marea Britanie. Acest lucru va necesita timp suplimentar petrecut la frontieră”, spune Joanna Porath, proprietarul agenției vamale AC Porath, specializată în servicii vamale pentru piața britanică, citată de Truck Focus.
În ceea ce privește fructele și legumele din UE, controalele vor fi efectuate în funcție de categoria de risc – scăzut, mediu și ridicat. În majoritatea cazurilor, nu vor trebui să treacă prin verificări ale standardelor comerciale din Regatul Unit sau controale privind sănătatea plantelor. Cu toate acestea, guvernul britanic încurajează transportatorii să verifice ce mărfuri importate în Marea Britanie vor fi supuse inspecției.
Clasificarea riscurilor pentru plante și produse vegetale din Uniunea Europeană este disponibilă AICI. Pentru alte bunuri, clasificarea este disponibilă AICI.