Comisia Europeană este pregătită să creeze rute comerciale speciale între Polonia și Ucraina. Potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, acest lucru va permite Ucrainei să exporte alimente prin Marea Baltică, notează Logist Today.

Ucraina cere Bruxelles-ului să asigure și să faciliteze fluxurile comerciale agricole prin crearea așa-numitelor coridoare verzi, deoarece o mare parte din propriile sale exporturi mari de alimente din porturile sale de la Marea Neagră au fost oprite de atacurile rusești. Acest lucru a dat o lovitură economiei țării.

Comisarul a comparat planul cu unul dezvoltat la începutul pandemiei de coronavirus, când UE a retras unele verificări ale produselor, deoarece blocajele logistice au cauzat penurie temporară de alimente în anumite părți ale UE.

În același timp, Janusz Wojciechowski a subliniat că asistența acordată refugiaților din Ucraina ar trebui să rămână o prioritate de vârf. El a recunoscut că toate schimburile comerciale ar fi expuse unui „risc ridicat” din cauza bombardamentelor rusești recente în apropierea graniței poloneze.

La rândul său, guvernul maghiar a impus controale la exportul de cereale în afara țării, făcându-i pe comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton și Janusz Wojciechowski să critice mișcarea ca fiind „absolut inacceptabilă”.

Comisarul Poloniei a mai spus că, în opinia sa, Ucraina ar trebui să devină membru cu drepturi depline al UE.

Comisarul european pentru agricultură a remarcat că de ani de zile există plângeri conform cărora fermele mari ucrainene, profitând de avantajele reglementărilor, subminează producătorii agricoli din UE. Dar perturbarea exporturilor agricole ucrainene a arătat că sistemul alimentar al UE ar beneficia de includerea fermelor ucrainene.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare