Ca urmare a întăririi controalelor vamale de către guvernul Marii Britanii în cadrul Brexit, experții prevăd cozi în porturi, întârzieri la import și creșterea inflației, în special la prețurile alimentelor, scrie Verkehrs Rundschau.

După mai multe amânări, Marea Britanie va introduce de la 31 ianuarie controale la importul produselor de origine animală și vegetală din UE. Companiile trebuie să completeze în avans declarațiile vamale și să declare exporturile de produse agricole și alimentare în Marea Britanie. Politicianul laburist Nick Thomas-Symonds a declarat că şi ieșirea Marii Britanii din UE a dus la întârzieri semnificative în comerț, mai ales la început. „Este vital să se minimizeze fricțiunile și perturbările cauzate de măsurile pe care țara s-a angajat să le introducă”. El i-a cerut vicepremierului Oliver Dowden să negocieze un acord sanitar și fitosanitar cu UE pentru a reduce barierele comerciale. Guvernul britanic, la rândul său, a apărat introducerea controalelor. „Modificările pe care le facem vor ajuta la menținerea siguranței Regatului Unit, protejând în același timp lanțurile de aprovizionare cu alimente și sectorul agricol de boli care ar putea cauza daune economice semnificative”, declară Biroul de reprezentanță în Londra.

Irlanda, membră a UE, a îndemnat companiile să se pregătească pentru schimbări. „Marea Britanie continuă să fie o piață importantă pentru exporturile irlandeze, așa că o tranziție lină la noile cerințe din Regatul Unit va fi foarte importantă pentru noi. Mai mult de o treime din exporturile irlandeze merg în Marea Britanie. Autoritățile irlandeze au pregătit planuri de urgență pentru controlul traficului în cazul în care camioanele sosesc în Portul Dublin fără documentele necesare”, a spus secretarul de externe Michael Martin.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut