Un raport Allianz Trade avertizează că noile controale care vor fi introduse între Regatul Unit și UE începând cu 30 aprilie pot crește costurile de import cu 10% în primul an, impunând costuri suplimentare de 2 miliarde de lire sterline afacerilor britanice și exacerbând criza costului vieții.

Controalele, care vor viza produse agricole cum ar fi ouă, arbori și plante vii, carne și pește, vor acoperi importuri în valoare de 21 de miliarde de lire sterline, iar Modelul de operare țintă de frontieră (BTOM) al guvernului britanic este de așteptat să aibă un impact inflaţionist semnificativ.

Potrivit FPC Fresh Talk Daily, costurile suplimentare ar fi de 10%, iar companiile din UE le vor transfera probabil cumpărătorilor din Marea Britanie. Având în vedere că aceste bunuri reprezintă 6% din coșul inflaționist al Regatului Unit, acest lucru ar putea adăuga 0,2% la o rată a inflației încă ridicată. În ciuda unei scăderi a inflației față de vârful de anul trecut, prețurile alimentelor au crescut cu 30% în ultimii trei ani. Guvernul, totuși, prevede un impact neglijabil asupra inflației alimentare din aceste controale pe o perioadă de trei ani.

Consorțiul pentru produse proaspete (FPC) a criticat introducerea taxelor comune pentru utilizatori (CUC), descriindu-le drept o povară financiară semnificativă pentru sector. Aceste taxe, care se ridică la 200 de milioane de lire sterline la nivelul întregii industrii, reprezintă o provocare deosebită pentru IMM, taxele rămânând la 145 de lire sterline per transport pentru intrările prin Dover sau Eurotunnel.

Un purtător de cuvânt al guvernului a contestat cifrele proiectate, afirmând că noile controale vor afecta minim prețurile alimentelor, oferind în același timp economii comercianților în comparație cu modelele anterioare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut