
Noi reglementări au intrat în vigoare în Republica Cehă de la începutul acestui an. În timpul controlului, poliția locală și serviciul vamal pot cere plata amenzilor din trecut, iar dacă această plată este refuzată, au dreptul de a confisca plăcuțele de înmatriculare. În cazuri extreme, amenzile se pot întoarce cu până la 20 de ani, şi sunt rescrise pe baza datelor de înmatriculare, respectiv a proprietarului consemnat în acestea. Însă, dacă în cazul mașinilor de uz privat poate avea sens, utilizatorii corporativi, în special transportatorii, s-au trezit în mare pericol.
O companie de transport din Poznań a informat publicaţia 40ton.net despre cheltuielile considerabile pe care le-au adus aceste noi reglementări. Poliția cehă în control pe autostradă i-a cerut șoferului să plătească amenzi restante în valoare totală de 4.800 de zloți (circa 1.000 de euro). Acestea erau amenzi neplătite, atribuite proprietarului oficial al camionului. Problema este însă că autotractorul a fost închiriat, așa că în documentul de înmatriculare nu figura transportatorul din Poznań, ci firma de leasing. Ba mai mult, polițistul nu a putut oferi informații despre ce vehicule anume au fost comise infracțiunile pentru care trebuia să plătească. Totul arăta că acestea ar fi putut fi sancțiuni pentru vehicule complet diferite și companii complet diferite, dar folosind același locator.
În momentul în care compania de transport a refuzat să plătească amenzile, plăcuțele de înmatriculare au fost confiscate, iar camionul a fost blocat într-o parcare de pe autostradă. Vehiculul a stat acolo două zile, timp în care compania s-a consultat, printre altele, cu autoritățile consulare poloneze din Praga. Acestea au confirmat că legea cehă a luat o astfel de formă și nu e nimic de făcut în acest sens. Prin urmare, amenda a trebuit până la urmă achitată, iar acum transportatorul va trebui să caute orice modalitate de a-și recupera banii.