Norvegia a introdus vineri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv un drept de veto parţial asupra ţiţeiului, ca răspuns la invazia Ucrainei de către trupele ruse din 24 februarie.

„Susținem UE în sancțiunile impuse Rusiei pentru a menține presiunea asupra guvernului țării și a elitei listate. Acum interzicem importul de petrol care este transportat pe mare din Rusia în Norvegia, a declarat ministrul norvegian de externe, Anniken Huitfeldt, într-un comunicat publicat de Executiv. Potrivit textului făcut public de autoritățile norvegiene, aceste măsuri intră imediat în vigoare, deși „regulamentele conțin perioade de tranziție până la 5 decembrie 2022 pentru țiței și până la 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere”.

În plus, țara nordică a inclus 65 de persoane și 18 companii în acest al șaselea pachet de sancțiuni ca presupusi „responsabili pentru acțiunile trupelor ruse din Bucha și Mariúpol”, precum și „importanti oameni de afaceri, rude ale oligarhilor și oficialităților” . În plus, restricțiile includ companii legate de „apărare și instituția financiară”. În total, Norvegia a strâns sancțiuni pentru peste 1.000 de persoane și aproape o sută de companii legate de Kremlin.

Măsurile sunt o „rundă de ajustare” împotriva Rusiei, care adaugă „interzicerea acordării de asistență tehnică sau finanțare pentru cumpărarea sau transferul de petrol”, precum și transportul către țări terțe din Rusia. Pe de altă parte, încă trei bănci – Sberbank, Moscow Credit Bank și Agricultural Bank of Russia – sunt excluse din sistemul de plăți SWIFT.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare