În Norvegia, 30 de bărbați și o femeie au murit la locul de muncă anul trecut. Au dominat accidentele de circulaţie şi de prindere în siguranţă, potrivit directorului Autorității Norvegiene de Inspecție a Muncii, Trude Vollheim.

Media pentru perioada 2016-2020 este de 27 de decese legate de muncă pe an, iar pentru perioada 2011-2020 de 35 de decese. „Numărul deceselor legate de muncă în ultimii cinci ani a rămas la un nivel istoric scăzut, dar observăm în continuare o tendință de creștere, de la 25 de decese în 2016 la 31 de decese în 2021. Acest lucru trebuie luat în serios”, spune Trude Vollheim.

În 2021, în fruntea statisticilor s-au situat activităţile de construcţii (9), transportul şi depozitarea (7) şi industria (6). Construcțiile sunt cele mai predispuse la un număr mare de accidente, dar şi la un număr mare al persoanelor care îşi pierd viaţa la locul de muncă. „Chiar dacă numărul total al deceselor profesionale a scăzut în ultimii zece ani, tendinţa nu se observă şi în construcții, unde numărul a rămas stabil. Având în vedere că mari părți ale industriei funcționează bine și în mod sistematic cu prevenirea accidentelor grave, mult prea mulți oameni mor la locul de muncă”, consideră Trude Vollheim.

De asemenea, au fost șapte decese profesionale în industria transporturilor terestre în 2021 – același număr ca în 2020 și cu două peste 2019. Șase din cele șapte accidente au fost accidente de circulație, în timp ce un angajat a murit strivit sub un vehicul. Trei dintre aceştia erau muncitori străini.

În industrie (metalurgică, alimentară, a hârtiei și a mașinilor și echipamentelor), șase lucrători (unul străin) au murit în 2021 – cel mai mare număr din 2017 încoace. Alţi cinci muncitori au murit în industria agricolă în 2021 – nivel constant în ultimii ani.

Accidentele de strivire și de circulație sunt tipurile predominante de accidente în 2021. Douăsprezece dintre decese s-au datorat zdrobirii de vehicule sau utilaje, iar opt angajați au murit în accidente de circulație.

În 2021, vehicule sau echipamente de lucru care pot fi conduse au fost implicate în aproximativ jumătate din accidentele mortale. Acestea includ cele opt accidente de circulație, în plus față de alte șapte accidente în care au fost implicate echipamente de lucru care pot fi conduse, cum ar fi un tractor, un camion cu remorcă sau un elevator.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare