Guvernul norvegian dorește să înăsprească pedeapsa pentru utilizarea telefonului mobil la volan, propunând o majorare destul de drastică a amenzii. Pe lângă aceasta, vor fi majorate și celelalte amenzi, dar într-o măsură mai mică.

Revista Motor scrie că guvernul propune majorarea amenzii pentru utilizarea unui telefon mobil la volan cu până la 49%, de la 5.000 de coroane (circa 500 de euro) la 7.450 de coroane (740 de euro).

Din 2000, în Norvegia este ilegală folosirea unui telefon mobil în timpul condusului. Dar cu smartphone-uri din ce în ce mai bune problema a crescut, iar în 2019 a fost introdusă și o penalizare cu puncte pentru cei prinși folosind telefonul mobil la volan. În 2020, autoritățile au încercat să reducă această practică prin triplarea ratei amenzii, de la 1.700 NOK (cca.170 euro) la 5.000 NOK (500 euro) în prezent.

O notă de consultare a Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor arată acum că utilizarea telefonului mobil la volan este o problemă larg răspândită: în perioada 2006-2016, au fost aplicate 180.472 de amenzi. „Numărul relativ mare de amenzi emise împotriva distragerii atenţiei la volan ne face să credem că telefoanele mobile sunt folosite zilnic în timpul multor călătorii în Norvegia. Având în vedere potențialul de risc pe care îl implică utilizarea unui telefon mobil la volan, Ministerul consideră că este necesar să ia măsuri pentru creșterea respectării interdicției de utilizare dincolo de măsurile (inclusiv campanii de informare) care au fost deja implementate. O creştere a ratei amenzii pare în acest context deosebit de relevantă”, scrie ministerul în nota de consultare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare