Bosnia și Herțegovina (BiH) și Italia au semnat un acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. Mișcarea a îngrijorat companiile de transport, care se tem că va exista un exod mare de șoferi care sunt şi aşa deficitari, spune kam-bus.info.

Acordul privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere a fost semnat de ministrul comunicațiilor și transporturilor din BiH, Edin Forto, și de ambasadorul Italiei în BiH, Marco di Ruca. Este de așteptat ca acest document să ușureze viața cetățenilor din BiH care locuiesc și lucrează în Italia, mai ales dacă munca lor e la volanul unui vehicul. „Sectorul mobilității este de o importanță fundamentală pentru cetățenii celor două țări, care s-au apropiat și mai mult datorită acestui acord. Semnarea sa nu este doar un instrument tehnic, ci și o punte care va consolida legăturile dintre BiH și Italia și va da un impuls suplimentar relațiilor noastre bilaterale”, subliniază Marco di Ruca.

Părțile își vor recunoaște reciproc permisele de conducere valabile în favoarea deţinătorilor care își vor dobândi reședința permanentă în altă țară. De asemenea, un permis de conducere eliberat de autoritățile competente ale uneia dintre părțile contractante își încetează valabilitatea pe teritoriul celeilalte părți contractante după un an de la dobândirea dreptului de ședere permanentă pe teritoriul celeilalte părți. Acordul va intra în vigoare la 60 de zile de la ratificarea în ambele țări.

Președintele Asociației Transporturilor Interne și Internaționale din Serbia, Nikola Grbic, citat de Logist.Today, atrage atenţia că se generează astfel un nou exod de șoferi. „Până și puținii șoferi rămași vor fugi în Italia. Dacă a rămas cineva.Nu există o singură companie de transport în BiH care să nu caute 5 până la 50 de șoferi… Una dintre cele mai mari companii de transport cu peste 150 de camioane ține de ceva vreme 50 de camioane pe dreapta, deoarece nu găseşte șoferi profesioniști. Nimeni nu se întreabă cine ne va aduce peste câțiva ani făină, sare și alte produse.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut