În încercarea de a reduce numărul accidentelor rutiere, Polonia a majorat masiv, din 2022, cuantumul amenzilor de circulație. Chiar dacă poliția susține acum că noile amenzi au deja efectul scontat, iar sumele încasate din amenzi au crescut cu 70%, în realitate, de la introducerea noilor tarife, numărul accidentelor rutiere a crescut, și, la fel, numărul victimelor.

Deşi sancțiunile majorate urmau să scoată Polonia din coada statisticilor privind accidentele și decesele în țările UE, iar poliția a anunțat în presă succesul după primele câteva săptămâni, presa locală afirmă că, după primele trei luni de aplicare a noilor amenzi, numărul accidentelor și al deceselor a crescut. Singura îmbunătățire s-a simțit în bugetul de stat, unde veniturile încasate din amenzi a crescut cu 70%.

În timpul pandemiei, statisticile accidentelor au arătat o scădere constantă, dar asta pentru că şi traficul a fost redus pe drumurile poloneze. Acum, datele poliției arată însă că, în primele trei luni din 2022, numărul accidentelor rutiere a crescut cu 501 cazuri (+20 de decese), comparativ cu aceeași perioadă din 2020. De asemenea, numărul răniților a crescut cu până la 481 de persoane.

În plus, potrivit specialiştilor Rankomat, amenzile mari nu au descurajat șoferii să conducă sub influența alcoolului. În perioada ianuarie-martie 2022, au fost prinși mai mult cu 3.791 șoferi în stare de ebrietate decât în aceeași perioadă din 2021, ceea ce înseamnă o creștere cu aproape o treime, în ciuda faptului că această grupă a suferit cele mai mari creşteri ale cuantumului amenzilor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare