Datele corespunzătoare lunii decembrie din Observatorul Permanent al plăților în sectorul transportului rutier din Spania, pe care Fenadismer îl pregătește lunar, arată o nouă creștere a termenelor de plată către transportatori de până la 72 de zile în medie, ceea ce face ca media în 2022 să fie de 74 de zile, comparativ cu 83 de zile în 2021. 59% dintre companiile de expediere și intermediere încă nu respectă legislația privind termenele de plată, din care 21% continuă să plătească la mai mult de 6 luni.

În pofida faptului că sectorul transportului rutier are un regim de sancționare pentru combaterea întârzierilor, obiectivul plății în termen de maximum 60 de zile legale este încă departe de a fi atins. Termenele în care serviciile furnizate de transportatori sunt plătite în comparație cu alte sectoare de activitate, se dublează sau chiar se triplează.

Astfel, în luna decembrie s-a înregistrat o nouă creștere a termenelor medii de plată față de luna precedentă, situându-se la o medie de 72 de zile. Acest lucru se traduce printr-o creștere notabilă a numărului de companii de expediție și intermediere care nu respectă legislația, până la 59%, din care 37% au plătit la peste 90 de zile și 21% la mai mult de 120 de zile, adică până la 6 luni. În ceea ce privește mijloacele utilizate pentru plata serviciilor de transport, pe primul loc este transferul (69%), urmat de confirmare (25%), bilet la ordin (5%) și cec (<1%).

Termenele de plată în 2022 s-au situat în medie la 74 de zile, ceea ce reprezintă totuşi o reducere semnificativă față de 2021, când au fost de 83 de zile.

Asociaţia Fenadismer este încrezătoare că anul acesta va avea loc o reducere drastică a termenelor de plată ca urmare a includerii controlului acestora ca acțiune prioritară în Planul Național de Inspecție a Transporturilor, cu scopul de a respecta legislația privind plățile în sectorul transportului rutier.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare