În sectorul transportului și logisticii, proporția antreprenorilor care suferă de lipsă de personal a ajuns la un nivel înalt. Numărul locurilor de muncă vacante pentru șoferi de camion rămâne ridicat, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante pentru dispeceri de transport și angajați în logistică este în scădere față de anul trecut.

Fluxul de ieșire către pensionare este în creștere, în special în rândul șoferilor de camion. În plus, numărul falimentelor este în creștere, după cum reiese din cel mai recent Monitor al Sectorului Transport și Logistică.

„În primul trimestru al anului 2023, companiile de transport sunt mai pozitive cu privire la forța de muncă din compania lor decât în trimestrul precedent. Există mai multe companii de transport care se așteaptă la o creștere a forței de muncă în următoarele 3 luni (17%), decât companiile care se așteaptă la o scădere (9%). În total, 7,7% se așteaptă la o expansiune, comparativ cu 4,4% cu un trimestru mai devreme. În general, angajatorii sunt negativi în privința climatului economic, dar mai puțin decât în trimestrul precedent. Cifra de afaceri în serviciile de transport de marfă și logistică a crescut, dar mai puțin brusc decât în trimestrele precedente. Numărul falimentelor este în creștere față de trimestrele anterioare și faţă de anul trecut.”

Numărul locurilor de muncă vacante de șoferi de camion rămâne ridicat, scrie Ttm.nl. La sfârșitul lunii februarie 2023, existau aproape 14.400 de posturi neocupate, față de peste 11.900 anul trecut. Există ceva mai puține locuri de muncă vacante pentru angajații din logistică/depozit la sfârșitul lunii februarie decât anul trecut. Piața muncii pentru șoferi, planificatori de transport și angajați în logistică este foarte strânsă în T4: există relativ multe locuri de muncă vacante și puțini solicitanți.

Potrivit Statistics Netherlands, mulți antreprenori din diverse industrii din Olanda se confruntă cu o lipsă de personal (34%). La începutul lui T1 2023, 44% dintre antreprenorii din transportul rutier de marfă au indicat această nevoie. Ponderea antreprenorilor care se confruntă cu deficit de personal este la un nivel comparabil cu anul trecut (46%). La începutul T1 2023, această pondere era de 37% în rândul antreprenorilor din cadrul serviciilor de logistică.

În T4 2022, s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în transportul rutier de mărfuri de 10% și în logistică de 5,4%, față de anul anterior. Pe întreg 2022, cifra de afaceri în transportul rutier de marfă a crescut cu 14,2% față de 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut