De la 1 ianuarie 2024 va avea loc o schimbare majoră în domeniul salariului minim din Olanda: salariul minim lunar, săptămânal și zilnic este înlocuit cu un salariu minim orar, bazat pe o săptămână de lucru de 36 de ore. În plus, potrivit Asociaţiei olandeze de transport şi logistică TLN, o majoritate parlamentară dorește să implementeze o creștere suplimentară a salariului minim legal de 1,7% de la 1 ianuarie 2024, pe lângă creșterea anuală obișnuită de probabil 3,6%.

Sfera de aplicare a unui contract de muncă cu normă întreagă poate diferi însă în funcție de sector. De exemplu, în contractul colectiv de muncă pentru transportul rutier profesional și închirierea macaralelor mobile, norma întreagă este de 40 de ore/săptămână, în vreme ce, în alte sectoare, norma este de 38 sau 36 de ore. Acest lucru a condus în practică la un câştig mai mic pentru o săptămână de lucru de 40 de ore decât pentru una de 36 de ore. Introducerea salariului minim orar legal ar asigura că fiecărui angajat i se aplică un salariu minim orar uniform, care se bazează pe un contract de muncă cu normă întreagă de 36 de ore.

Ca urmare a faptului că salariul minim orar va fi derivat dintr-un salariu minim lunar pentru un contract de muncă cu normă întreagă de 36 de ore, introducerea salariului minim orar va avea ca rezultat o creștere a salariului pentru un grup de angajați. TLN a analizat consecințele introducerii salariului minim orar cu creșterea suplimentară de 1,7%, respectiv de 3,6%, de la 1 ianuarie 2024, iar concluzia este că salariul minim în transport va creşte cu cel puțin 16% pentru unii angajaţi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut