Eurodeputata olandeză, Vera Tax, a solicitat Comisiei Europene impunerea obligativităţii dotării cu sisteme de climatizare a cabinelor camioanelor, această măsură fiind vitală pentru sănătatea şoferilor, dar şi pentru siguranţa rutieră, arată Transport Times.

Propunerea europarlamentarului, care are în vedere vehiculele grele înmatriculate în UE, are la bază un studiu realizat de Federaţia Naţionala CNV din Olanda, care a relevat că numărul accidentelor care implică un camion creşte cu 11% atunci când temperatura din cabina şoferului a depăşit noaptea 22°C. Peste 32°C, proporţia creşte la 22%. „Toate cabinele trebuie dotate standard cu sisteme de răcire staţionare. Şoferii trebuie să se odihnească în nopţile de vară, în cabină, fără ca motorul să funcţioneze. Răcirea cabinei cu motorul pornit consumă, în medie, 20 de litri de motorină, conform calculelor CNV. Este scump şi nociv pentru mediu”, a precizat Vera Tax, amintind că Italia şi Spania au introdus deja această obligativitate pentru transportatori. Costul unui aparat de aer condiţionat este de 1.700 de euro, iar instalarea ajunge la aproximativ 3.000 de euro.

 

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare