La începutul lui 2022, au fost introduse o serie de elemente ale Pachetului Mobilitate și, odată cu acestea, restricții care se pot aplica cabotajului. Potrivit noilor reguli, transportatorilor li se permite (ca și până acum) să efectueze trei călătorii de cabotaj în șapte zile, dar apoi trebuie să respecte o perioadă de „răcire” de patru zile. Aceştia nu au voie să efectueze transporturi de cabotaj cu același camion în aceeași țară după ultima execuție de cabotaj în perioada respectivă de răcire.

În întreaga Uniune Europeană, transportul de cabotaj a reprezentat anul trecut peste 50 de miliarde de tone-kilometri. Potrivit Eurostat, cabotajul a înregistrat o schimbare foarte clară, fiind cu 9% mai mic în 2022 decât în anul precedent. Mai mult, în unele țări declinul a fost peste medie – de exemplu, în Olanda, acesta a fost de 14%.

Potrivit experților, explicația acestei situații este Pachetul Mobilitate și implicit impedimentele la cabotaj prevăzute în acesta. Prevederile sunt stabilite pentru a încuraja nu numai utilizarea mai puțin frecventă a comenzilor de cabotaj, ci și transformările în companiile care operează de ambele părți ale Europei. Transportatorii occidentali trebuie să evite cabotajul care implică autotractoare înmatriculate în Europa Centrală și de Est, în timp ce transportatorii din Europa Centrală sunt din ce în ce mai dispuși să înregistreze echipamente în țările „vechii UE”.

Transportul de cabotaj este singura ramură a transportului rutier care s-a contractat atât de puternic anul trecut. Transportul rutier total în UE a rămas la un nivel comparabil cu 2021. Transportul internațional, reprezentând un sfert din total, a crescut cu 1%. Transportul național a scăzut cu 0,1%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut