În urmă cu o lună, un grup de europarlamentari a propus crearea unui nou permis de conducere, categoria B+, destinat vehiculelor cu MTMA între 1,8 și 3,5 tone. Acum, ideea a fost preluată de patru organizații diferite, inclusiv Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), Federația Europeană a Bicicliștilor (EFC), Asociația Internațională a Pietonilor (IFP) și chiar Uniunea Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF). Acestea nu numai că au fost de acord cu propunerea introducerii categoriei B+, dar au propus încă o cerință suplimentară: calificarea şi pentru transportul ușor. 

Obiectivul principal declarat al revizuirii propuse este de a consolida siguranța rutieră și de a contribui la obiectivul UE de a reduce cu 50% decesele rutiere și rănile grave până în 2030. În acest scop, organizațiile susțin că introducerea unei pregătiri obligatorii pentru șoferii profesioniști de autoutilitare este esenţială. Ca urmare, se propune crearea unui program special de formare tip CPC pentru persoanele care conduc mașini cu omologare de tip N1, de până la 3,5 tone, în scopuri profesionale, care să includă exerciții de manevră, planificarea rutei, asigurarea mărfurilor și comportamentul în siguranță în timpul descărcării. De asemenea, s-ar acorda multă atenție conducerii urbane, inclusiv siguranței pietonilor și a bicicliștilor.

Toate cele patru organizații au înaintat propunerea Parlamentului European. Scrisoarea (disponibilă AICI în limba engleză) a fost însoțită de mai multe statistici referitoare la rata accidentelor vehiculelor utilitare ușoare, inclusiv faptul că în 2018 au provocat 18% din evenimentele fatale din UE, iar fiecare a cincea victimă a fost un pieton.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut