După o perioadă cu mai puține falimente, numărul actual în creştere începe să reflecte faptul sprijinul şi amânările din contextul Corona expiră și, de asemenea, prețurile au crescut. Potrivit Institutului de Statistică, în Danemarca, numărul falimentelor din iunie a crescut până la 259 și numărul persoanelor care și-au pierdut locul de muncă în urma unui faliment a ajuns la 1.743, acestea fiind cele mai mari cifre înregistrate din aprilie 2016 încoace.

În ciuda aspectelor predominant negative, epidemia de coronavirus a fost într-un fel bună pentru companiile aflate în dificultate, explică Niklas Praefke, economist-șef al sindicatului Lederne. „Acest lucru se datorează faptului că pachetele de sprijin au susținut unele companii care în mod normal ar fi dat faliment. Pachetele de ajutor sunt acum de domeniul trecutului, companiile fiind nevoite să plătească înapoi taxele și TVA pe care au avut ocazia să le amâne în timpul crizei. Asta înseamnă că va apărea un număr mai mare de falimente”, se arată într-o analiză a cifrelor falimentului.

Potrivit economistului-șef al Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, împrumuturile TVA și fiscale de aproximativ 34 de miliarde DKK (4,6 miliarde euro) au fost plătite către 48.000 de companii. Iar aceste împrumuturi trebuie rambursate anul acesta și anul viitor.

Majoritatea companiilor îşi plătesc datoriile, dar nu toate. Iar lipsa plăților poate fi un semnal că ar putea fi în curs de faliment. În același timp, a mai apărut un nou factor perturbator în acest an: creșterea prețurilor, şi nu doar la bunurile pe care consumatorii le cumpără. „Prețurile de producător au crescut cu 37% față de acum un an. În același timp, există şi o lipsă de materiale și de forță de muncă, iar acest lucru pune presiuni suplimentare pe companiile în nevoie, spre a declara falimentul”, declară Jeppe Juul Borre.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare