Potrivit unui comunicat al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei (CMU), membrii Parlamentului European au ratificat Acordul privind transportul rutier de mărfuri. Acest acord, care a intrat în vigoare în iunie, chiar înainte de finalizarea procedurilor de ratificare, le permite şoferilor ucraineni să continue să folosească permisele de conducere autohtone și certificatele de competență profesională pentru conducere în UE, fără a fi nevoie să obțină un certificat/permis de conducere internațional.

„Acest acord permite UE și Ucrainei să eficientizeze logistica de transport, care a fost încălcată din cauza invaziei Federației Ruse în Ucraina. De atunci, pentru Ministerul Infrastructurii al Ucrainei, domeniile prioritare de lucru au fost căutarea, dezvoltarea și întreținerea funcționării neîntrerupte a rutelor logistice alternative”, a declarat CMU.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, regimul de transport fără vize a crescut deja cifra de afaceri comercială: în iulie-septembrie, comparativ cu aprilie-iunie, volumul fizic al exporturilor de mărfuri a crescut cu 54%, iar al importurilor cu 67%. În termeni monetari, exporturile de mărfuri au crescut cu 3,3%, în timp ce importurile au crescut cu 38%, potrivit Logist Today.

De la începerea noului regim, numărul transportatorilor rutieri care trec granița de stat a Ucrainei în direcția UE a crescut cu 21% față de perioada mai-iunie 2022 şi cu 44% față de aceeași perioadă din 2021.

După aprobarea documentului de către Parlamentul European, Consiliul European trebuie să ratifice Acordul. Cabinetul de Miniștri a adăugat că valabilitatea Acordului dintre UE și Ucraina este de 1 an. Părțile lucrează acum la prelungirea acestei perioade cu încă un an. Consultările tehnice sunt, de asemenea, în curs.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut