Pe 2 decembrie 2021, Congresul Deputaţilor din Spania a adoptat textul revizuit al legislației rutiere naţionale. Modificările aduse au ca scop principal actualizarea articolelor care se referă la punctele de penalizare, dar şi alte articole propuse de grupurile parlamentare.

Între noutăţile introduse, menţionăm:

– majorarea numărului de puncte de penalizare (de la 3, la 6) pentru distragerea atenției la volan, respectiv pentru folosirea dispozitivelor de telefonie mobilă în timpul conducerii. Cuantumul amenzii a rămas acelaşi: 200 de euro.

– majorarea punctelor de penalizare (de la 3, la 4) pentru nepurtarea sau purtarea incorectă a centurii de siguranţă, a sistemului de siguranță pentru copii, a căștii și a altor elemente de protecție obligatorii. Amenda a rămas şi în acest caz la 200 de euro.

– majorarea punctelor de penalizare (de la 4, la 6) pentru aruncarea de obiecte pe drum sau pe margine.

– majorarea punctelor de penalizare (de la 4, la 6) pentru depășirile ce pun în pericol sau împiedică circulaţia bicicliștilor. De asemenea, e interzisă oprirea/parcarea pe pistele de biciclete. Amenda a rămas la 200 de euro.

– etilotestul anti-pornire devine obligatoriu pentru vehiculele de transport rutier de persoane înmatriculate după 6 iulie 2022.

– se elimină posibilitatea ca mașinile și motocicletele să depășească limitele de viteză pe drumurile naţionale/judeţene cu 20 km/h în cazul depăşirii altor vehicule.

– introducerea unei noi contravenții, amendată cu 200 de euro, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație în zonele cu emisii reduse.

– introducerea unei penalizări de 500 de euro pentru folosirea dispozitivelor de intercomunicație neautorizate în cadrul probelor de obținere și de recuperare a permiselor de conducere. Prins cu sisteme de fraudare a examenului, candidatul se mai poate prezenta din nou la probele pentru obținerea permisului abia după 6 luni.

Recuperarea punctelor de penalizare se face după doi ani, fără o altă încălcare a legii. Până la aprobarea actualelor modificări, această perioadă varia în funcție de gravitatea faptei comise. De asemenea, se pot recupera 2 puncte de penalizare prin participarea la cursuri de conducere defensivă.

Noile prevederi vor intra în vigoare la trei luni de la publicarea Legii în Monitorul Oficial de Stat.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut