Industria păsărilor va trebui să manifeste moderație în următoarele 12 luni, deoarece piețele vor merge pe un drum accidentat, cu urcușuri și coborâșuri în urma evoluției Covid-19, au avertizat analiștii Rabobank, citaţi de euromeatnews.com. „Industria va trebui să fie pregătită să-şi ajusteze canalele de vânzare. Partea operațională va întâmpina, de asemenea, provocări, deoarece se așteaptă ca hrana pentru animale și costuri precum transportul și energia să rămână ridicate. Disponibilitatea și costul forței de muncă a devenit o problemă majoră în multe țări, restrângând producția pe unele piețe. Logistica a devenit mai complexă, cu disponibilitate limitată a containerelor frigorifice și costuri ridicate. De asemenea, preţul crescut al oțelului, forța de muncă scumpă și grijile privind ratele mai mari ale dobânzilor încetinesc investițiile greenfield și vor reduce şi oferta. Combinația dintre cererea mai puternică și provocările de aprovizionare va crea un mediu de prețuri mai puternice, Împingând producătorii să se concentreze pe randamente, achiziții și eficiență în lanțul valoric. În plus, va duce la noi eforturi de securitate alimentară pentru a reduce inflația și a menține păsările la prețuri accesibile, în special pe piețele emergente.”

Cu toate acestea, cererea va fi puternică, cu creșterea globală estimată de 2%, în ciuda restricțiilor cauzate de provocările de aprovizionare. „Urmează un drum al redresării. Economiile se redeschid, cu urcușuri și coborâșuri în comerțul cu amănuntul și servicii alimentare, închideri și deschideri, dar în final pe un trend crescător”, spune Nan-Dirk Mulder, analist senior Rabobank.

Prețurile furajelor influențează prețurile la carne ca principal factor de cost. Evoluția prețului furajelor începând cu T3 2020 arată o creștere abruptă. Dar inflația prețului de cost nu se referă doar la hrana pentru animale, ci și la costul forței de muncă, prețurile la energie, costul transportului și probleme logistice. Astfel de costuri în creștere creează presiune de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Disponibilitatea forței de muncă continuă să fie îngrijorătoare pentru industrie, peste tot pe glob, agravată fiind de cerințele stricte legate de Covid-19. Multe companii întâmpină dificultăți în a găsi forță de muncă, nu numai pe piețele occidentale, ci și pe cele emergente. Din cauza restricțiilor de călătorie ale lucrătorilor și muncitorilor imigranți care stau acasă, forța de muncă este insuficientă. În Marea Britanie, de exemplu, combinația dintre Covid-19 și Brexit a condus la o serie de probleme, inclusiv o lipsă de șoferi de livrare și lipsa de personal în fabricile de procesare a cărnii de păsăre. „Majoritatea regiunilor au performanțe la niveluri de rentabilitate sau se bucură de condiții profitabile, redeschiderea economiilor din Europa și America ajutând piața să se redreseze și să stimuleze comerțul global. Din punct de vedere al performanței, în special America, o parte din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, se descurcă relativ bine. Covid-19 va continua să zdruncine piețele și aprovizionarea în Europa și Asia de Sud-Est în 2022, rezultând performanțe mixte. Dar în general, va exista o oarecare îmbunătățire.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut