România se confruntă cu multiple provocări demografice, cu impact major asupra pieței muncii în următorii 10 ani: populația țării îmbătrânește, sunt din ce în ce mai puțini tineri activi pe piața muncii și cererea de forță de muncă înalt calificată continuă să crească, după cum relevă o analiză a CES Bucureşti. Până în 2030, România va avea nevoie de peste 600.000 de oameni pentru a ocupa locuri de muncă de înaltă calificare și, în același timp, în următorul deceniu, fenomenul de îmbătrânire se va intensifica: țara va avea un număr triplu de persoane active în vârstă de peste 65 de ani.

Potrivit datelor Institutului Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS) analizate de CES București (Centrul de Economie & Societate Bucureşti), până în 2030, ocupațiile care necesită forță de muncă înalt calificată precum IT, juriști sau specialiști în sănătate vor înregistra creșteri ale cererii de 624.000 de persoane.

Totodată, până în 2030, cererea de persoane cu nivel mediu și scăzut de calificare va înregistra o scădere bruscă, cu peste 400.000 de persoane. Pentru a rămâne competitivi pe piața muncii, aceștia ar trebui să apeleze la reconversie.

Fenomenul de îmbătrânire a populației s-a intensificat în ultimii ani, între 2012 și 2022, vârsta medie a populației rezidente în România crescând de la 40,8 la 42,3 ani. Potrivit estimărilor Centrului European pentru Dezvoltarea Pregătirii Profesionale (CEDEFOP), în următorul deceniu, România ar putea avea un număr triplu de persoane active în vârstă de peste 65 de ani pe piaţa muncii. Totodată, numărul tinerilor activi, cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani, ar putea scădea cu 3,5% în 2035 față de nivelul din 2020.

În același timp, sistemul de învățământ al României este subfinanțat, primind doar 3,2% din PIB față de media europeană de 4,8%. De asemenea, există o lipsă de investiții în programe de formare, doar 21% dintre companiile românești investesc în formarea competențelor angajaților.

Migrația este un alt factor semnificativ care influențează piața muncii. România se află pe locul 17 la nivel global în ceea ce privește migrația populației, peste 5,7 milioane de români optând pentru muncă în străinătate în țări precum Italia, Spania, Marea Britanie sau Germania, și mai ales în domenii precum agricultură, vânzări, construcții, sistemul medical sau IT. Raportul dintre numărul de emigranți români și numărul de imigranți străini care s-au stabilit în România este de 6 la 1, conform Organizației Mondiale pentru Migrație. Între timp, țara importă forță de muncă, în special din Asia, pentru a satisface cerințele forței de muncă în sectoare precum construcții, ospitalitate și retail. În 2023, aproape 30.000 de oameni din Asia lucrau în București și Ilfov, majoritatea din Turcia, Nepal, Sri Lanka, China, India sau Bangladesh.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut