Paletii din lemn au avut întotdeauna un avantaj imens față de paleții din plastic datorită costului lor semnificativ mai mic și a ușurinței mai mari de fabricare. Dar acesta din urmă poate capta o cotă mare de piață, potrivit View Research. Studiul, lansat în martie 2021, arată că în 2028 piața paleților din plastic ar putea atinge o cifră de afaceri globală de 10,4 miliarde de dolari, cu o creștere medie anuală de 5,6%. Creșterea e alimentată de cererea de produse robuste, fără contaminare, de lungă durată și cu costuri reduse per călătorie.

Acești paleți pot fi confecționați din plastic nou, oferind perfomanțe superioare, sau reciclat, care costă mai puțin și sunt mai prietenoși cu mediul. Raportul arată că, până în 2028, ponderea paleților din plastic tip cuib va crește, mai ales că aceștia se pot cuibări unul în celălalt, reducând spațiul de depozitare atunci când sunt fără marfă.

Sectoarele care utilizează în principal paleți din plastic sunt cel alimentar și de băuturi, care reprezintă 23,2% din cifra de afaceri a sectorului. Ei sunt, de asemenea, utilizați de fermieri pentru transportul produselor proaspete, iar extinderea vânzărilor de alimente ambalate poate sprijini pătrunderea paleților din plastic în acest sector. O altă cauză a creșterii este capacitatea de a se putea curăța cu un jet de înaltă presiune și întreținerea redusă în comparație cu paleții din lemn. Zona care folosește cel mai mult acest tip de paleți este Asia Pacific, care singură produce 32,3% din cifra de afaceri totală.

În ceea ce privește costul mai ridicat al paletului de plastic comparativ cu cel din lemn, raportul afirmă că noile tehnologii – precum posibilitatea încorporării etichetelor RFID active, a echipamentelor pentru Bluetooth sau interfața IoT – vor favoriza dezvoltarea plasticului într-o perspectivă de digitalizare progresivă a transportului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare