Piața mondială a zahărului este de așteptat să aibă un al doilea an de surplus mic de aprovizionare în 2022/2023 (octombrie– septembrie), deoarece prețurile de referință ridicate și vremea bună stimulează perspectivele de recoltă în principalele țări producătoare, potrivit unui raport al CovrigAnalytics. Se pare că producția va depăși cererea cu 0,9 milioane de tone în noul sezon care începe în octombrie, după un excedent de 0,6 milioane de tone în 2021/2022.

CovrigAnalytics afirmă că surplusurile actuale și viitoare sunt mici, având în vedere datele istorice. În sezonul 2017/2018, de exemplu, lumea a produs cu 12 milioane de tone mai mult decât a consumat. „Cererea globală ar fi putut fi mai mare dacă pandemia de Covid-19 nu s-ar fi extins deja pe două sezoane complete”, se arată în raportul care previzionează un consum în 2022/2023 mai mare cu 5,15 milioane de tone decât cel observat înainte de pandemie, în 2018/2019.

Analistul, citat de ESM Magazine, proiectează o producție mare de zahăr în Thailanda, la 10,65 milioane de tone în 2022/2023, precum și o creștere în Brazilia, la aproape 34 de milioane de tone. Se vede o producție mai mică în India, la 30,9 milioane de tone.

Raportul a citat câțiva factori potențial negativi pentru prețuri în viitor, cum ar fi o recoltă probabil mai mare în Brazilia, dacă ploile continuă în februarie și martie. Răspândirea continuă a variantelor de coronavirus reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa consumului.

Pe partea pozitivă a prețurilor, se vede o recoltă potențial mai mică în Europa, deoarece unii producători reduc suprafața pentru sfeclă din cauza prețurilor mai mici la sfeclă garantate.

De asemenea, analistul a spus că semnalele macroeconomice arată prețuri ridicate la energie și o majorare a inflației.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare