Pentru că pe piața europeană intră tot mai multe companii din China, reprezentanții mai multor țări UE consideră că este necesară schimbarea abordării. Războiul din Ucraina obligă țările UE să-și reconsidere abordarea privind protecția infrastructurii critice, în special privind statele care cooperează cu Federația Rusă. De exemplu, potrivit Logist.Today, deşi Germania a aprobat vânzarea către Cosco a circa 25% din acţiunile terminalului din portul Hamburg, în ultimele săptămâni s-a discutat despre o revizuire a deciziei.

Companiile din China intră tot mai îndrăzneț şi pe piața construcțiilor în Polonia, scrie serwisy.gazetaprawna.pl. Stecol, deținută de grupul de stat Power China, are deja trei comenzi pentru construcția de importante drumuri expres (A2, S6 și S14) şi urmează să fie semnat al patrulea contract – pentru S12, între Lublin și Chelm. Şi asta în condiţiile în care au existat deja situații controversate, în special reamenajarea unei părți a Rail Baltica, în valoare de 711 milioane de euro, de către un consorțiu care includea două companii chineze.

Președintele TOR Economic Advisory Group, Adrian Furgalsky, subliniază că liniile de cale ferată pot fi clasificate drept infrastructură critică, deoarece, pe lângă șinele în sine, includ sisteme de control al traficului, iar interferența cu acestea poate paraliza traficul în țară. TOR a pregătit şi un raport în care a analizat cum să protejeze piața poloneză de investiții în construcții de companiile din afara UE. Polonia ar trebui să calce pe urmele Letoniei, unde serviciile publice analizează licitațiile pentru investiții cheie legate de infrastructura critică. El este sigur că un interes cu companiile din țările care cooperează cu Federația Rusă ar putea fi periculos.

Raportul descrie, de asemenea, decizia slovacă de excludere de la licitații a contractanților din țări terțe cu care Slovacia sau UE nu au încheiat un acord care să garanteze acces egal la achizițiile publice. Recomandările din raport au fost deja transmise Ministerului polonez al Infrastructurii.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut