După ce a anunțat retragerea din Rusia încă din iulie, compania suedeză Electrolux a vândut afacerile din Rusia către managementul local. Suedezii au încetat să furnizeze servicii și să exporte în Rusia la patru zile după atacul rusesc asupra Ucrainei. Acum, din magazinele rusești va dispărea nu doar brandul Electrolux, ci și Zanussi, AEG și McCulloch. Plecarea Electrolux reprezintă cea mai grea lovitură de pe piața electrocasnicelor din Rusia.

Producătorul suedez de echipamente electrice Electrolux și-a vândut operațiunile din Rusia conducerii sucursalei de aici. Plecarea din această țară va costa compania 3,3 milioane USD. „Așa cum s-a raportat anterior, Electrolux și-a suspendat operațiunile în Rusia când au început ostilitățile în Ucraina. Acum, Electrolux a decis să se retragă din Rusia și să transfere compania către managementul local prin vânzarea filialei sale din Rusia. Electrolux nu are producție în Rusia și nu va furniza echipamentele companiei pe care o vinde”, se arată în anunț.

În 2021, vânzările Electrolux în Rusia au reprezentat 1,6% din vânzările totale ale grupului. Pe lângă electrocasnice, compania produce echipamente profesionale pentru hoteluri, restaurante, cafenele și spălătorii. Compania comercializează mărcile Electrolux, Zanussi, AEG și McCulloch.

Faptul că la Kremlin a fost aprobată lista de bunuri pentru așa-numitul import paralel, face posibilă vânzarea bunurilor originale în Rusia fără acordul deținătorului de drept. Produsele nu sunt furnizate de distribuitori oficiali, ci prin „mijloace alternative”, adică folosind economia subterană și „țările terțe”. 

Pentru segmentul electrocasnicelor de pe piața rusă, plecarea companiei suedeze va fi cea mai severă. Oamenii de afaceri ruși și-au pierdut suportul din partea suedezilor în urmă cu patru luni, a amintit Dawid Kużim, directorul general al dealer-ului oficial Electrolux, DEKS, într-un interviu pentru Kommersant: „Compania și-a suspendat operațiunile pe 28 februarie. A trimis oficial o scrisoare şi a suspendat transportul de mărfuri către Rusia și Belarus.”

De atunci, nu au fost importate oficial piese de schimb sau echipamente pe piața rusă. Chiar și marfa pe care fabrica o avea într-un depozit de la Moscova, nu a fost pusă la dispoziție pentru vânzare în Rusia după invazia din Ucraina. Comenzile plătite au fost suspendate. Suedezii au informat că banii vor fi returnați și nu mai vor fi livrări. Acum situatia este urmatoarea: în ordinea în care vin produsele în fabrică, trebuie indicat cui sunt destinate. Pentru Rusia sau Belarus, transportul este interzis. Găsim soluții, de exemplu, import paralel (cumpărarea de bunuri sancționate pe piețele terțe-roșii). Unele soluții sunt foarte complicate, pentru că există probleme din partea băncilor. Deci, de îndată ce găsim o cale de ieșire, începem să acționăm”, subliniază Kużim.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare