Șoferul cu două carduri reținut de agenţii Inspectoratului de Transport Rutier (ITD) Lublin (Polonia) a fost motivul de a le reaminti şoferilor şi transportatorilor că pedepsele pentru falsificarea evidențelor de muncă și odihnă sunt înăsprite de la începutul anului.

La Zalesie (regiunea Biala Podlaska), inspectorii ITD din Lublin au oprit un camion care transporta un container la terminalul din Malaszewici. La control a rezultat că șoferul și-a înregistrat activitățile pe cardul altui șofer.

Drept urmare, șoferul a fost amendat cu aproximativ 435 de euro, iar împotriva transportatorului au fost inițiate proceduri administrative pentru o amendă de aproximativ 653 de euro.

Cu această ocazie, ITD a reamintit că de la 1 ianuarie 2022 au intrat în vigoare modificări ale legislaţiei, astfel încât conducătorul auto va primi o pedeapsă suplimentară de reţinere a permisului 3 luni pentru următoarele încălcări:

– condusul fără hartă;

– condusul cu cardul altcuiva;

– condusul fără a se ţine cont de cazier;

– condusul cu mai multe foi de parcurs într-o zi;

– condusul cu înregistrare pe datele altor persoane;

– condusul cu tahograful oprit;

– manipularea înregistrărilor tahografului.

Această sancțiune se aplică numai încălcărilor comise „în timpul programului zilnic de conducere”. Adică, ITD nu are dreptul să revoce drepturile pentru falsificarea înregistrărilor făcute în ultimele 28 de zile. În acest caz, după ridicarea documentului, șoferului trebuie să i se elibereze un permis provizoriu de 24 de ore, care să permită parcarea camionului sau chiar oprirea cursei.

Pedeapsa sub formă de reţinere a permisului de conducere se aplică atât polonezilor, cât și cetățenilor străini, indiferent de țara în care le-a fost eliberat documentul. Dacă șoferul continuă să conducă un vehicul fără permis, riscă o pedeapsă mai gravă. Pe lângă o amendă de aproximativ 326 de euro, perioada de reţinere a documentului său va fi prelungită în continuare cu încă 6 luni.

După expirarea pedepsei, actele se returnează automat, fără nicio taxă suplimentară sau necesitatea susținerii examenelor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare