Distragerea atenției la volan cauzată de utilizarea dispozitivelor de tip smartphone sau tabletă a devenit una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave în toată Europa. Potrivit Roadpol, este a treia cauză a tuturor accidentelor, după viteză și consum de băuturi alcoolice. Dar detectarea acestei încălcări este dificilă, deoarece vehiculul se află în mișcare și pe drumurile naţionale sau pe autostradă chiar și la viteze relativ mari. În Marea Britanie, poliția folosește autotractoare sub acoperire pentru a vedea chiar și în interiorul cabinelor camioanelor, dar este un procedeu greoi.

Olandezii se descurcă mai bine odată cu dezvoltarea unui sistem de cameră și software numit Monocam, care surprinde interiorul mașinilor și vehiculelor comerciale și detectează dacă șoferul ține în mână vreun dispozitiv. Conceptul din spatele acestui control este că șoferul trebuie să facă un singur lucru: să îşi concentreze toată atenţia la condus. Camera este instalată pe un trepied într-o poziție înaltă deasupra șoselei (de exemplu pe un pasaj superior) și îl fotografiază pe șoferul surprins cu un dispozitiv în mână, trimițând fotografia unei patrule de poliţie.

Agenții evaluează apoi dacă a existat într-adevăr o încălcare și, dacă da, trimit un raport agenției de colectare a amenzilor Cjib. Dispozitivul este deja în funcțiune în Olanda după o testare de optsprezece luni și va fi distribuit în timp tuturor sediilor regionale de poliție. A fost verificată și compatibilitatea cu reglementările privind confidențialitatea, deoarece software-ul ascunde automat fețele pasagerilor vehiculului, lăsând la vedere doar cel al șoferului. În plus, imaginile sunt șterse de pe computerul patrulei după transmiterea lor către agenția de colectare.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare