
Deoarece menținerea și atragerea de noi angajați în mediul actual de inflație necesită salarii mai mari, multe companii din industria de transport şi logistică din Polonia sunt pregătite să facă un astfel de pas, după cum relatează Logist.Today.
Barometrul pieței muncii din Polonia arată că 35% dintre antreprenori se tem de o înrăutățire a situației companiilor lor în 2024. Firmele din comerț (52%), reprezentanții administrației guvernamentale (45%) și industria hotelieră și restaurante (43%) sunt cel mai îngrijorate de situația lor de anul viitor. Antreprenorii din sectorul construcțiilor (23%) sunt îngrijorați de viitorul lor, iar cei din producție (26%) și tehnologie (30%) se simt în siguranță.
Potrivit expertului pe piața muncii, Krzysztof Inglot, preocuparea principală a 45% dintre antreprenori este creșterea costurilor. Inflația se află pe locul secund (42%), iar pe cel de-al treilea este presiunea salarială (28%), care, însă, este semnificativ mai puțin importantă decât primii doi factori. În plus, preocupările includ scăderea numărului de comenzi, modificările legislative și fiscale, lipsurile și fluctuațiile de personal. În același timp, 27% dintre angajatori sunt pregătiți să angajeze, în special în sectorul TSL (38%). În plus, 39% doresc să majoreze salariile, 36% vor să mențină plățile la nivelul din 2023 și doar 11% să le scadă. „Creșterea salariilor este un argument cheie pentru ca angajații să rămână la un anumit angajator, iar companiile știu acest lucru foarte bine. În condițiile economice actuale, când inflația depășește 8%, lucrătorii simt că doar o creștere a salariilor le va permite să își mențină nivelul de trai actual. Astfel, angajatorii găsesc loc în bugete pentru a crește salariile. Și cu cât sunt mai multe dificultăți în accesul la angajați, cu atât tendința de a promite o creștere mare a salariilor de anul viitor este mai puternică”, spune Krzysztof Inglot, citat de etransport.pl.
Însă fiecare al cincilea angajator nu va crește salariile cu mai mult de 5%, iar fiecare al patrulea angajator va încerca să mărească salariile cu 5-10%. 15% dintre angajați se pot aștepta la o majorare de 11-15%, iar 12% vor primi creșteri de 16-20%. Doar 4% dintre angajați vor primi o creștere salarială care depășește 20%. Cei mai generoși angajatori sunt în sectorul TSL, unde 54% plănuiesc să majoreze salariile de la 11 la 20%.