În ultimii ani, în Polonia nu a fost permis controlul de rutină al companiei privind starea de ebrietate a şoferilor, ca urmare a faptului că Oficiul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a considerat ilegală colectarea de informații despre sănătatea angajaților. De curând, însă, a fost modificat Codul Muncii, mulţumind cu o nouă hotărâre atât asociaţiile transportatorilor, cât și sindicatele șoferilor.

Pe 21 februarie 2023, a intrat în vigoare modificarea din Codul Muncii care permite din nou controalele privind consumul de alcool sau de substanţe interzise, cu respectarea deplină a altor reglementări. Legea a fost scrisă în așa fel încât să acopere, printre alții, şi șoferii profesioniști, scrie 40ton.net.

Potrivit noilor reglementări, inspecțiile de rutină pot viza acei angajați a căror muncă reprezintă o amenințare pentru viață, sănătate sau proprietate, deci şi șoferii profesioniști, din cauza probabilității mari de a fi implicaţi într-un accident. Transportatorul însuși poate fi responsabil de efectuarea acestor verificări, cu condiția ca acest amendament să fie inclus în reglementările companiei, informând cu două săptămâni înainte de modificarea reglementărilor și folosind aparate de măsurare certificate, care testează respirația și saliva la consum de alcool sau substanţe interzise.

Atât angajatorul, cât și angajatul, pot solicita, de asemenea, ca poliția să efectueze o anchetă în sediul companiei. Polițiștii pot decide chiar să preleveze sânge în cazul în care controlul cu etilotestul este considerat insuficient. Dar, dacă angajatul se dovedește a fi beat și poliția confirmă, angajatorul îl va putea împiedica să lucreze fără să-l plătească. De asemenea, societatea poate aplica o mustrare și o amendă, dar poate şi concedia salariatul pe motive disciplinare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut