Polonia, care era deja al patrulea cel mai mare exportator net de carne procesată, pește şi crustacee din lume, acum devine al optulea cel mai mare exportator net de carne și organe comestibile, potrivit unui studiu publicat de Portal Spozywczy.

Valoarea exporturilor nete poloneze la sfârșitul lui 2020 se ridica la 1,8 miliarde de dolari. Primele trei locuri erau ocupate de China (8,8 miliarde de dolari), Thailanda (6,2 miliarde de dolari) și Vietnam (2,4 miliarde de dolari).

Ponderea Poloniei la exporturile globale ale acestei divizii a crescut de la 1%, în 2001, la 4,2% anul trecut. În perioada menţionată, nu a existat niciun an în care cota să se dovedească a fi mai mică decât în anul anterior.
Autorii studiului subliniază că, deși țara nu se numără printre exportatorii de top în cazul cărnii și organelor comestibile, ponderea sa în exporturile globale ale acestei divizii a crescut de la 0,6% în 2001, la 4,1% în 2020.
În două decenii, Polonia a devenit al optulea cel mai mare exportator, urcând de pe poziția 22 în 2001, iar principalii destinatari sunt statele membre UE (peste 84% din exporturi).
În prezent, cele mai importante mărfuri de export sunt: carnea de pasăre, bucăți și măruntaie, proaspete sau refrigerate, apoi cele congelate, carnea de bovine, proaspătă sau refrigerată, fără carcase și jumătăți de carcase, în bucăți cu oase, carnea de bovine, proaspătă sau refrigerate, dezosate şi carnea de porc congelată.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare