În Polonia, se anunţă un val de concedieri: 34% dintre companiile din industria TSL plănuiesc concedierea de angajaţi în cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit Money.pl, care citează un studiu realizat de Manpower Group.

Din aprilie până la sfârșitul lunii iunie, mai mulți angajatori din logistică și transport (34%) spun că vor trebui să reducă locurile de muncă şi numai 29% că vor să-și consolideze echipele.

De asemenea, 36% dintre companiile din sector nu planifică vreo modificare a numărului de angajați în T2 2024, iar 2% dintre organizații nu își cunosc planurile pentru recrutarea de personal în viitorul apropiat. Prognoza netă de angajare, care este un barometru al pieței muncii, este de 5%, acesta fiind unul dintre cele mai scăzute rezultate dintre cele opt sectoare analizate. Această cifră s-a contractat cu 23% față de T1 2024 și cu 24% de la an la an. „Incertitudinea economică globală poate determina prudență în planurile de investiții și dezvoltare, ceea ce va duce la reducerea locurilor de muncă. De menționat că este vorba despre investiții în industria transportului, deoarece industria de logistică și depozitare se dezvoltă în fiecare an”, subliniază Bartlomiej Delenzynski, expert Manpower.

Potrivit Job Market Insights, în domeniul TSL, din ianuarie până la jumătatea lunii martie a acestui an, cele mai populare posturi vacante au fost de lucrător în depozit, operator/manipulant/stivuitorist, şofer, expeditor internaţional, conducător auto profesionist cu permis C+E.

Candidații din regiunile Varșovia, Wroclaw, Cracovia, Gdansk, Poznan și Lodz au beneficiat de cel mai mare număr de oferte. „Regiunile cu cele mai multe oferte de locuri de muncă în sectorul TSL sunt cele care au acumulat 80% din industria de logistică și depozitare. În ceea ce privește profesia, având în vedere nevoile în schimbare ale pieței și automatizarea în creștere, ar putea fi nevoie şi de alţi candidați, cum ar fi specialiștii în electronică, analiștii de date logistice sau experții în transport durabil.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut