În septembrie 2022 va avea loc deschiderea oficială a canalului de transport prin Vistula Spit, după cum anunţă portalul Swiatrolnika. Canalul va oferi acces liber la Laguna Vistula din Polonia, fără a fi nevoie să se solicite acordul Federației Ruse.

În prezent, navele intră în Elblag prin apele teritoriale ale Federației Ruse. Canalul de transport prin secțiunea poloneză a Baltic Spit va crea un al doilea pasaj între golfurile Kaliningrad și Gdansk, ceea ce va permite navelor să economisească 100 km de călătorie.

Primele nave vor trece prin canal pe 17 septembrie. Potrivit ministrului adjunct al infrastructurii din Polonia, Marek Grobarczyk, deschiderea a fost programată să coincidă cu cea de-a 83-a aniversare a invaziei Poloniei de către Rusia sovietică în 1939.

Încă de la început, construcția unui canal prin Vistula Spit a provocat o puternică indignare din partea Federației Ruse. Proiectul a demarat în 2017, însă unul din principalele obstacole în calea implementării a fost cauzat de protestele organizațiilor de mediu care vizau boicotarea proiectului. „A fost nevoie de doar doi ani pentru a construi fizic canalul. Pe de altă parte, pregătirile, traducerile și negocierile cu diverse instituții au durat mult mai mult. Astăzi știm că totul a fost stimulat în principal de partea rusă”, spune Marek Grobarczyk.

Până în prezent, aproximativ 90% din canal este gata. Noua cale navigabilă de la Golful Gdansk prin Laguna Vistula până la Elblag are aproape 25 km lungime. Canalul navigabil în sine va avea 1 km lungime și 5 m adâncime.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare