Lucrătorii de la fabricile de autobuze din Bolechowo, Poznań, Środa Wielkopolska și Kijewo au declanşat grevă luni, 24 ianuarie, luptând pentru creșterea salariilor. Fabricile aparțin Solaris – unul dintre cei mai mari producători de autobuze din Europa.

Greva generală este o escaladare a conflictului pe salarii manifestat în ultimele luni între sindicatele OPZZ Konfederacja Pracy și Solidarność, care reprezintă muncitorii din fabrici, și consiliul de conducere al Solaris. Consiliul de administrație urma să respingă mai multe propuneri de creștere a salariilor în 2022 şi, ca urmare, sindicatele au întrerupt negocierile și au organizat un referendum între muncitorii din fabrici. Potrivit datelor furnizate de sindicate, peste 90% dintre aceștia au susținut organizarea unei greve generale, dar numai puţin peste jumătate au participat la vot.

Arena principală a evenimentelor este cea mai mare fabrică Solaris, situată în Bolechowo, lângă Poznań, notează truckfocus.pl. Reprezentanții OPZZ Konfederacja Pracy au informat mass-media că greva a fost o consecință a unui dezacord profund între angajați și consiliul de conducere. În decembrie 2021, angajaților li s-au promis creșteri de 400 PLN (87 euro) brut, însă acum aceştia luptă pentru 800 PLN (174 euro). Autoritățile Solaris au susţinut că partea sindicală nu a fost dispusă la discuții de fond cu privire la creșterea salariilor. Consiliul de administrație mai menționează că pe 14 ianuarie 2022 a majorat salariile, acordând tuturor angajaților + 5% (minimum 270 PLN – 59 euro brut, ceea ce cu sporuri înseamnă aproximativ 340 PLN brut, adică 74 euro). În plus, circa 800 de lucrători din producție (electricieni, sudori, vopsitori, maiștri) au primit o mărire adiţională la salariul de bază. Creșterile cu aceste sume înseamnă o suplimentare la nivelul întregii companii la bugetul de salarii cu aproape 17 milioane PLN/an (3,7 mil.euro/an).

Însă nu este suficient pentru lucrătorii intraţi în grevă. Ei cer majorări în valoare de 800 PLN brut de persoană (174 euro). Argumentul despre lipsa unui fond atât de mare pentru creșteri este infirmat de raportul de sinteză pentru 2020, în care Solaris a raportat o valoare record a profiturilor, depășind 100 de milioane PLN (21,8 mil.euro).

Greva de la uzina Solaris constă în refuzul angajaţilor de a lucra. Însă nu toate fabricile poloneze ale companiei sunt complet oprite. Unele sunt încă în producție, cel puțin parțial.

În 2018, producătorul Solaris a fost achiziționat de concernul spaniol CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles). Unul dintre argumentele greviștilor ar fi salariile mai mari ale angajaților din fabricile din Spania ale companiei.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare