Curtea Supremă din Polonia s-a confruntat cu un recurs, referitor la pedeapsa de un an, o lună și douăzeci de zile de închisoare emisă de Curtea de Apel împotriva unui transportator care a obligat 14 șoferi să folosească un magnet pentru a manipula datele tahografului între 2010 și 2013, amenințându-i cu concedierea în caz de refuz. Avocații antreprenorului au depus contestație cu câteva argumente de fond și de formă.

Judecătorii secției I a Casației Penale au pronunțat pe 25 octombrie 2022 sentința (nr. 40187) care confirmă încă o dată legitimitatea sentințelor penale privind manipularea tahografului. Curtea a respins de fapt motivele apărării, chiar dacă în final a acordat termenul învinuitului. Judecătorii au reținut în primul rând că responsabilitatea companiei nu este doar „comisivă” (adică impunerea magneților), ci și „omisivă” (evitând controlul asupra funcționării tahografului).

Judecătorii au reiterat că tahograful este „un dispozitiv prin natura sa destinat prevenirii accidentelor de muncă”. Așadar, „angajatorul care impune modificarea unui aparat în scopul prevenirii accidentelor, răspunde pentru infracțiunea prevăzută la articolul 437 din Codul penal, în condițiile în care o astfel de conduită se încadrează în prevederea tipică de „înlăturare” așa cum a fost luate în considerare în mai multe arestări (Sect. 1, nr. 18.221 din 09.04.2019, Saxonia, Rv. 275466; Secţia 1, nr. 2.200 din 12.09.2017, dep. 2018, cit., în motivare) deoarece înlăturarea poate fi şi înțeleasă ca „activitate care vizează veridicitatea funcționării aparatului”.

De câțiva ani, patrulele de la Polstrada care depistează manipularea tahografului – de la simpla aplicare a unui magnet, până la introducerea de carduri electronice sofisticate – nu doar au emis sancțiuni administrative prevăzute de Codul Rutier, ci aplică și Codul Penal, cu plângere relativă, în baza articolului 437, adică cea referitoare la „înlăturarea sau omiterea intenționată a măsurilor de precauție împotriva accidentelor de muncă“. Au existat deja contestații la Curtea Supremă privind legitimitatea considerării drept infracțiune manipularea tahografului, în care judecătorii s-au exprimat în favoarea legitimității, mai întâi în 2016 (sentința 47.211) și apoi în 2017 (sentința 34.107) și în 2019 (propoziţia 10.494).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut