Acest sezon va fi un test uriaș pentru cultivatorii și exportatorii polonezi de fructe, deoarece relațiile cu Belarus sunt tensionate. Această din urmă națiune a fost unul dintre cei mai mari importatori de mere poloneze sezonul trecut.

În 2020, Belarus a importat peste 121.000 de tone de mere din Polonia. Germania a fost pe locul doi, importând 76.000 de tone de mere, iar Egiptul a cumpărat 75.000 de tone, obținând locul al treilea. Însă acestea nu vor putea compensa pierderea pieței din Belarus în acest sezon, așa cum nicio țară nu a reușit să compenseze până acum pierderea pieței ruse.

O creștere a costurilor de logistică va fi, de asemenea, o problemă în sezonul curent. Va afecta cel mai mult exportatorii pe distanțe lungi, în timp ce cei care fac comerț în țările vecine vor beneficia de noul cadru. În acest context, China și țările din emisfera sudică pierd cel mai mult din creșterea costurilor.

Pe de altă parte, prețul scăzut este un factor care poate avea un efect pozitiv asupra exporturilor poloneze de mere. Astfel, merele din soiul „Idared” intră în vânzare de la 0,25 PLN/kg (0,06 USD/kg), iar soiuri precum Ligol sau Champion sunt vândute la 0,70 PLN/kg (0,18 USD/kg). Doar merele Gala și Golden se vând la mai mult de 1 PLN/kg (0,25 USD/kg).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut