Două țări din est, importante pentru transportul rutier internațional, vor introduce noi sisteme telematice pentru taxele rutiere și autostrăzi până la sfârșitul lui 2021.

Întâi Polonia, care de la 1 iunie face operaţional E-Toll, un sistem obligatoriu de plată pentru toate vehiculele industriale cu o masă totală care depășește 3,5 t care vor circula pe unele porțiuni de drum și pe autostradă. Acest sistem va înlocui actualul via Toll și principala inovație se referă la sistemul de detectare a vehiculului, care va fi prin satelit. Pentru utilizare, companiile de transport vor trebui mai întâi să se înregistreze pe site-ul www.etoll.gov.pl sau în anumite centre de servicii. Apoi, camionul va trebui să fie echipat cu o unitate OBU sau un sistem de urmărire extern compatibil sau va putea utiliza aplicația E-Toll pentru sistemele Android sau Apple, descărcate gratuit. Aplicația poate fi utilizată şi pentru a plăti sau pentru a verifica  plățile. Alte sisteme de plată sunt prin cont preplătit sau postplătit, cu garanție.

În Slovenia, compania de autostrăzi Dars a însărcinat compania slovacă Skytoll să realizeze un sistem electronic de taxare, care ar putea deveni operațional de la 1 decembrie 2021. Valorile taxelor rămân în funcție de timp și nu de distanța parcursă, cu valabilitate douăsprezece luni de la data cumpararii. Vehiculele cu o masă totală de până la 3,5 t vor putea alege, de asemenea, abonamente lunare sau săptămânale. Achiziția se poate face printr-o aplicație pentru smartphone și în punctele care vând în prezent viniete pentru autostradă.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare