De la 1 aprilie 2024, taxa pentru utilizarea autostrăzii A4 Katowice-Cracovia se va majora pentru toate vehiculele, anunţă Bankier.pl.

Taxa va fi de 16 zloți (3,70 euro) pentru autoturisme (anterior 15 zloți/3,50 euro) și de 49 zloți (11,40 euro) pentru alte categorii de vehicule (anterior 46 zloți/10,60 euro). Concesionarul Stalexport Autostrad Małopolska (SAM) explică majorarea tarifelor prin acumularea costurilor de investiții ca urmare a sfârșitului apropiat al contractului de concesiune. Noile tarife se vor aplica la cele două puncte de taxare – Myslowice și Balice.

Direcția Generală pentru Drumuri și Autostrăzi Naționale din Polonia (GDDKiA) a declarat că nu are putere reală de a influența deciziile legate de modificările tarifelor, atâta timp cât acestea respectă prevederile acordului de concesiune (care expiră în 2027). „Conform contractului, administratorul tronsonului A4 Katowice-Cracovia este obligat să transfere drumul către Stat în 2027 în stare tehnică excelentă. Asta implică necesitatea intensificării unui număr de activități de întreținere, construcție și renovare în ultimii trei ani ai perioadei contractului”, spune Rafal Czechowski, reprezentant al SAM, citat de Logist.Today.

Creșterea anterioară, de la 31 ianuarie 2022, a fost motivată de inflație.

Potrivit celor mai recente date SAM, în primele trei trimestre ale anului trecut, în medie, 48.900 de vehicule au folosit zilnic tronsonul de taxare al autostrăzii A4 (+3% faţă de aceeași perioadă a anului anterior). Veniturile din colectarea taxelor în primele trei trimestre din 2023 au ajuns la 376,9 milioane de zloți (87 milioane de euro, +24%). Veniturile din taxele drum de la autoturisme au crescut cu 25,9%, iar de la camioane cu 20,8%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut