Sute de vehicule industriale care efectuează transport rutier internațional trec zilnic prin rețeaua italiană de autostrăzi Friuli Venezia Giulia, administrată de Autovie Venete, iar neplata taxelor de trecere de către transportatori, mulți dintre ei din Europa Centrală și de Est, este în creștere. Cel mai frecvent sistem folosit pentru asta este şi cel mai simplu: după introducerea biletului la cabina de taxare de ieșire, șoferii apasă butonul roșu, spun că nu pot plăti și colectează raportul de neplată. În acel moment operatorul ridică ștacheta pentru a-i lăsa să treacă. În termen de cincisprezece zile ar trebui să plătească taxa de drum, dar ei nu fac acest lucru, bazându-se pe faptul că firmele sunt cu sediul în străinătate.

Pentru a contracara acest fenomen, Poliția Rutieră a început o colaborare cu Autovie Venete, prin care patrulele Polstrada pot intercepta vehiculele evazioniștilor de pe autostradă, folosind sistemele de supraveghere video ale companiei de autostrăzi și ale Poliției. Când camionul este oprit, șoferul este notificat cu privire la sancțiunea de 87 de euro și scăderea a două puncte (ceea ce pentru mulți șoferi de camioane străini este teoretic), în temeiul articolului 176 din Codul Rutier, în timp ce Autovie Venete începe recuperarea creditului anterior.

Datorită acestei colaborări, în iunie, iulie și august, Polstrada a detectat 44 de încălcări a cinci transportatori, cu o penalitate totală de 2.850 de euro, în timp ce compania de autostrăzi a recuperat 1.550 de euro din taxele de trecere neplătite. Această acțiune, mai degrabă decât din punct de vedere economic, se dorește a fi un semnal clar pentru transportatorii străini că s-au înteţit controalele privind acest tip de încălcare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut