Căile ferate câștigă mai multă greutate în portul spaniol Valencia: 13 trenuri pe zi, 90 pe săptămână, 380 de trenuri pe lună. Conform datelor de trafic feroviar, 4.634 de trenuri au intrat sau au părăsit docurile din Valencia în 2022, față de 4.200 în 2021, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 10% de la an la an. Lungimea medie a acestor trenuri a fost în 2022 de 495 m, față de 485 m în anul precedent, în timp ce numărul de vagoane a crescut anul trecut la 87.070, față de 76.563 în 2021 (+15%).

Autoritatea portuară se așteaptă ca acest debit să continue să crească, atât în Valencia, cât și în Sagunto. Tendința ascendentă vine după mai mulți ani de eforturi de promovare a opțiunilor intermodale feroviar-maritime pentru transportul de mărfuri. Obiectivul este clar: creșterea considerabilă a cotei de 4% a trenului în circulația mărfurilor și produselor în Spania, pentru a se apropia de media europeană de 18%. De altfel, Autoritatea Portuară din Valencia (APV) a alocat 240 de milioane de euro pentru îmbunătățirea intermodalității și a rețelei feroviare interne. Președintele PAV, Aurelio Martínez, a apreciat că efortul investițional pe care Valenciaport l-a depus în ultimii ani dă roade. „Calea ferată este o piesă cheie în structura de mișcare a portului Valencia, așa cum arată datele. Obiectivul nostru este să continuăm creșterea acestei cote de trafic, pariind pe tren, linii de lungă distanță, puncte de încărcare, sprijin pentru conexiunile feroviare și îmbunătățirea infrastructurii rețelei interne”.

Madrid continuă să fie originea/destinația mărfurilor din portul Valencia, reunind 7 din 10 mărfuri și 67% din containere. Bilbao câștigă pondere cu 7% din mărfuri și 5% din containere, urmat de Zaragoza cu cifre similare. De remarcat că între Zaragoza și portul Valencia se deplasează 87% din mașinile care sosesc în zona Valenciană pe calea ferată.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut