Porturile maritime turcești par să fie principalul beneficiar al războiului în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina. Porturile din țara transcontinentală au primit încărcături suplimentare, deoarece Turcia nu a interzis navele cu pavilion rusesc, în timp ce Statele Unite, Uniunea Europeană și multe țări asiatice au făcut acest lucru pe fondul sancțiunilor impuse la sfârșitul lunii februarie.

Datele arată că porturile turcești au înregistrat o creștere a nivelului de manipulare a mărfurilor de transbordare cu 6.000 de tone în perioada ianuarie-aprilie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Porturile au manipulat 130,8 milioane de tone de mărfuri din ianuarie până în aprilie 2022, care includ 27,7 milioane de tone de mărfuri în tranzit, față de 124,9 milioane de tone de mărfuri, inclusiv 24,4 milioane de tone de mărfuri în tranzit, în aceeași perioadă din 2021.

Blocada Mării Negre are însă un mare impact asupra porturilor turcești în ceea ce privește transbordarea mărfurilor rusești și ucrainene. Marea Neagră scaldă atât țărmurile Rusiei, cât și ale Ucrainei, care acum se luptă între ele, astfel încât comerțul lor exterior este foarte îngreunat, potrivit Container News.

Porturile turcești au primit un volum mai mare de mărfuri şi din alte țări din Marea Neagră, întrucât Bulgaria și România au interzis navelor rusești intrarea în porturile lor. Din Bulgaria, porturile turcești au primit 1,2 milioane de tone de mărfuri în perioada ianuarie-aprilie 2022 și 2,4 milioane de tone din România în aceeași perioadă. Totodată, din Georgia, porturile turcești au primit 799.572 de tone de marfă în primele patru luni, în creştere față de 696.087 de tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut