Poliția poate sancționa un șofer pentru că a condus fără cămașă sau tricou. Conform legislației poloneze, şoferul poate suporta consecințe pecuniare dacă se constată că „provoacă scandal” prin lipsa unei piese vestimentare, însă nu şi pentru condus în şosete sau cu încălţăminte necorespunzătoare, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Germania.

Valul recent de căldură din Polonia, şi nu numai, ar putea face mulţi şoferi să îşi scoată tricoul ca să îşi reducă disconfortul, mai ales că se poate întâmpla ca nici măcar aerul condiționat să nu poată garanta rapid și eficient un confort adecvat.

Însă condusul fără tricou poate intra sub incidența Codului contravențional polonez, art. 51 § 1, care stipulează: „Oricine tulbură liniștea, ordinea publică, odihna noaptea sau provoacă scandal într-un loc public, se pedepsește cu reținere, îngrădirea libertății sau cu amendă.”

Desigur, decizia de a aplica o sancţiune depinde de ofițerul care oprește vehiculul pentru inspecție. În general, procedura se încheie cu un avertisment sau o amendă de 500 PLN (circa 106 EUR). În schimb, nu există puncte de penalizare, precizează Truck Focus.

De asemenea, este extrem de importantă alegerea încălțămintei potrivite pentru condițiile meteorologice. Papucii, sandalele și, în unele cazuri, condusul în şosete, pot îngreuna acţionarea pedalelor vehiculului și, prin urmare, pot provoca un accident. Cu toate acestea, Codul polonez privind contravenţiile minore nu prevede nicio sancțiune pentru alegerea necorespunzătoare a încălțămintei.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare