Nu numai tarifele de transport pentru transportul maritim al containerelor sunt în creștere, ci și costul containerelor în sine, arată analiza și prognoza anuală 2021/2022 privind achiziţia şi leasingul de containere realizată de Drewry. Potrivit studiului, în ultimele douăsprezece luni prețul containerelor s-a dublat, atingând un vârf istoric. Astfel, preţul containerelor tradiționale de 40″, pentru transportul produselor la temperatură ambientală, a depășit pragul de 6.500 de dolari în al doilea trimestru al lui 2021.

Creșterea prețurilor a fost declanșată de oprirea producției în China, care este principalul producător mondial de containere, încă din timpul primului val al pandemiei de Covid-19, în 2020. Apoi, reluarea producției și a transporturilor a împins companiile de transport maritim să comande un număr mare de containere într-un timp scurt, iar lipsa unei capacităţi de producție corespunzătoarea împins prețul lor în sus. În plus, a crescut și prețul oțelului Corten și al materialelor pentru pardoseala containerelor.

Drewry consideră că prețurile containerelor vor crește şi în al treilea trimestru, iar apoi tendinţa se va inversa, cu un declin major pe măsură ce comerțul internațional se normalizează.

Tendinţa nu a fost similară şi pentru containerele frigorifice şi rezervoare, care au avut prețuri constante în 2020 şi o creştere în primele luni din 2021. În al doilea trimestru, preţul containerelor frigorifice a crescut cu 6,5%, iar al rezervoarelor cu 40%. Drewry se așteaptă ca prețul lor să crească şi în următorii ani, dar moderat.

Principalii clienţi de containere rămân companiile care le închiriază, care cumpără 68% din producția mondială, dar în viitor ar putea crește cota de containere achiziționate de companiile de transport maritim. Evident, creșterea costului containerelor și a cererii acestora majorează prețurile de închiriere, care s-au şi dublat în ultimul an. Drewry prezice că leasingul de containere ar putea crește cu 65% în 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut