Companiile feroviare maghiare care funcționau aproape în totalitate cu energie electrică au fost nevoite să revină la tracțiunea diesel, din cauza creșterii dramatice a prețurilor la energie. Într-o țară în care mai mult de 90% din transportul feroviar de marfă s-a efectuat cu tracțiune electrică, acesta este un eșec major, spune asociația feroviară maghiară Hungrail, înaintând, potrivit Rail Freight, o listă de propuneri către Ministerul Tehnologiei și Industriei.

„Unul dintre avantajele competitive ale transportului feroviar de marfă era oferirea serviciilor de către companii pe baza unor contracte pe termen mediu și lung. Recent însă, acesta a dispărut complet. Iar pentru a deveni din nou un mod de transport previzibil și planificabil, a fost depusă o primă rundă de propuneri”, explică Hungrail.

Din cauza prețurilor ridicate la energie electrică, pentru companiile feroviare este important să își poată procura energie pe baza achizițiilor zilnice sau pe termen lung. Prin urmare, Hungrail propune ca achiziția de energie de tracțiune să fie posibilă pentru cel puțin un trimestru, iar în cazul prețurilor favorabile, ar trebui permise achizițiile pe termen mai lung. Însă operatorul de infrastructură ar trebui să comunice companiilor feroviare contractante prețurile energiei de tracțiune cu cel puțin 30 de zile înainte de trimestrul dat, astfel încât acestea să nu afle ulterior ce preț au de plătit.

Hungrail mai propune ca administratorii de infrastructură să colaboreze cu ministerul, care exercită drepturi de proprietate, pentru a obține energie electrică la cel mai favorabil preț disponibil pe piață.

Și, până la începutul lui 2024, ar trebui elaborat și stabilit un cadru pentru achizițiile independente de energie, astfel încât, spre deosebire de situația actuală, companiile feroviare să poată gestiona riscurile care decurg din achiziția de energie și, după caz, să achiziționeze cantitatea de energie electrică necesară pentru a conduce un tren la un preț mai favorabil. Pentru a eficientiza toate acestea, Hungrail se oferă să înființeze un grup de lucru cu ministerele implicate.

Prețurile energiei pentru transportul feroviar în Ungaria au crescut de zece ori, potrivit Hungrail. Impactul acestei creșteri este mai dramatic decât în alte țări europene din cauza procedurii de achiziție din Ungaria. Companiile și operatorii de căi ferate au fost nevoiți să își ajusteze prețurile de mai multe ori, iar unii au anulat servicii care au devenit neprofitabile.

Dar și în alte țări europene impactul asupra căii ferate este mare. Potrivit unui sondaj al Comunității Companiilor Europene de Căi Ferate și de Infrastructură (CER) privind prețurile energiei electrice, companiile feroviare plătesc până la 420 EUR pe MWh în 2022. În medie, prețul energiei electrice s-a triplat cel puțin față de 2021. Companiile feroviare se luptă în prezent să planifice pentru 2023, deoarece multe contracte de energie trebuie renegociate, iar prețul este acum prognozat să depășească, în unele cazuri, 500 EUR/MWh.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare