Furnizorii de GNL din Germania au publicat listele de prețuri pentru septembrie, iar tarifele reprezintă un alt record istoric. Prețurile de la stațiile germane au depășit bariera de 5 euro pentru 1 litru. Astfel, parcurgerea a 100 de kilometri poate costa între 100 si 125 de euro si vorbim doar de combustibil.

Un ansamblu de dimensiuni normale alimentat cu GNL arde în medie 20-25 de litri de gaz la 100 de kilometri! Fapt cu atât mai grav, cu cât distribuitorii germani anunţaseră, nu demult, aproximativ 4 euro pentru un litru de GNL. Cu alte cuvinte, este vorba de o creștere cu adevărat drastică care a avut loc peste noapte și a acoperit toate rețelele din țară. 

Creșteri similare sunt vizibile și în Polonia. La stația de GNL din Śrem, prețul era de peste 19,66 PLN brut (circa 4,17 EUR) pentru un litru de gaz, adică dublu față de acum două luni. GNL este mult mai scump chiar și în Spania, care a fost țara cu cele mai mici prețuri până acum. Acolo, prețurile de la stații au indicat deja 3 EUR brut/l.

Cauza acestei situații este criza energetică care a apărut în Europa după ce a fost întreruptă aprovizionarea din Rusia. Economia trebuie să înlocuiască gazul din conducte, iar alegerea a căzut pe aprovizionarea cu GNL de către navele de pe alte continente. Astfel, numărul clienților pentru GNL a crescut dramatic, crescând prețurile și reducând disponibilitatea. Din păcate, acest lucru poate însemna și că situația nu va reveni la normal în curând.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare