Pentru prima dată în acest an, prețurile transportului rutier din Franţa au scăzut în august, cu 0,7% față de iulie, anunță platforma Upply. Prin urmare, se pare că mecanismul bine uns, care conducea prețurile la niveluri fără precedent, s-a oprit.

Acest lucru se explică prin faptul că inflația din zona Euro a atins un nou maxim istoric de 9,1% în august. În Franța, creșterea prețurilor de consum a încetinit ușor, de la 6,1% în iulie la 5,8% în august, potrivit INSEE. Dar, potrivit economistului Marc Touati, se întoarce ca să sară apoi mai bine: „Indicatorul principal al inflației, în acest caz, schimbarea anuală a prețurilor de producție, tocmai a atins un nou maxim istoric de 25,9%.”

La acestea se adaugă și prețurile materiilor prime, care au început să crească din nou după câteva săptămâni de calm. Scăderea preţului motorinei în iulie (-5,9%), care se resimte abia în luna următoare, este cu siguranță un factor major în declinul observat în august, potrivit Les Routiers. Cu toate acestea, sezonalitatea a jucat din nou un rol. Pauza de vară, foarte marcată în august, a avut ca efect reducerea nevoii de transport și scăderea prețurilor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare