În ansamblu, prețurile la produsele alimentare la nivel mondial şi-au revenit rapid în august după două luni consecutive de scădere, conduse de creșteri puternice ale cotațiilor internaționale la zahăr, grâu și uleiuri vegetale, a raportat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO). Indicele FAO al prețurilor la alimente a avut în medie 127,4 puncte în august, în creștere cu 3,1% față de iulie și cu 32,9% față de aceeași lună din 2020.

Cu toate acestea, există o imagine mixtă pe piața alimentară globală în raport cu tendința. Indicele FAO al prețului zahărului a crescut cu 9,6% față de iulie, impulsionat de îngrijorările legate de deteriorarea culturilor din Brazilia din cauza îngheţului. Creșterea a fost atenuată de perspective bune de producție în India și UE, precum și de o scădere a prețurilor la țiței și de o slăbire a monedei braziliene.

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a crescut cu 6,7% în august, prețurile internaționale ale uleiului de palmier revenind la maximele istorice din cauza îngrijorărilor prelungite cu privire la producția sub potențial și la reducerile de inventar din Malaezia. Cotațiile pentru uleiul de rapiță și uleiul de floarea soarelui au crescut, de asemenea.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut în medie cu 3,4% în august, faţă de iulie. Prețurile mondiale la grâu au crescut cu 8,8% din cauza reducerii așteptărilor de recoltare în câteva țări mari exportatoare. În schimb, prețul porumbului a scăzut cu 0,9%, deoarece perspectivele de producție îmbunătățite în Argentina, UE și Ucraina au moderat prognozele de producție reduse din Brazilia și SUA. Prețurile internaționale ale orezului au rămas pe o traiectorie descendentă.

Indicele prețurilor lactatelor a scăzut marginal din iulie, întrucât cotațiile internaționale pentru pulberile de lapte au scăzut pe fondul unei cereri mondiale slabe de import și a disponibilităților de export în creștere sezonieră în Oceania, compensând creșterea prețurilor la unt și brânză.

Prețurile cărnii și-au continuat traiectoria ascendentă în august, conform celui mai recent raport FAO la nivel mondial. Au existat creșteri ale prețurilor la carnea de pasăre, carnea de vită și carnea de oaie, în timp ce carnea de porc s-a ieftinit.

Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut ușor în luna august și a avut o medie de 112,5 puncte, continuând astfel tendința ascendentă care se desfășoară deja de zece luni la rând. Astfel, în august, indicele a fost cu 20,3 puncte (+ 22%) peste valoarea înregistrată în aceeași lună a anului trecut.

Nivelul ridicat de achiziții, în principal din China, și oferta limitată de animale pentru sacrificare în Oceania au dus la o creștere a prețurilor internaționale pentru ovine și carne de vită.

Şi prețurile cărnii de pasăre au crescut, reflectând o cerere puternică de import în Asia de Est și Orientul Mijlociu și o expansiune limitată a producției în unele dintre principalele țări exportatoare, ca urmare a costurilor ridicate de producție și lipsa forței de muncă.

În schimb, prețurile cărnii de porc au scăzut în august din cauza scăderilor continue ale achizițiilor din China și a cererii interne slabe în Europa, pe fondul ofertei ușor crescute de porci gata pentru sacrificare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut