Prețurile mărfurilor alimentare au scăzut în iunie pentru prima dată în 12 luni, potrivit unui raport de referință al Națiunilor Unite. Indicele FAO al prețurilor la alimente a avut în medie 124,6 puncte în iunie 2021, în scădere cu 2,5% față de mai, dar cu 33,9% mai mare decât nivelul său în aceeași perioadă a anului trecut. Declinul din iunie a marcat prima scădere a indicelui după 12 creșteri lunare consecutive.
Cu toate acestea, există o imagine mixtă pe piața alimentară globală în raport cu tendința. Indicele FAO al prețului zahărului a evoluat opus față de tendința generală a prețului alimentelor, crescând cu 0,9% de la o lună la alta, marcând a treia creștere lunară consecutivă și atingând un nou maxim pe mai mulți ani. Incertitudinile cu privire la impactul condițiilor meteorologice nefavorabile asupra randamentelor culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, au exercitat o presiune ascendentă asupra prețurilor.

Indicele FAO al prețului cărnii a crescut, de asemenea, cu 2,1% în iunie, continuând creșterile pentru a noua lună consecutivă și plasând indicele cu 15,6% peste valoarea din luna corespunzătoare a anului trecut, dar cu 8% sub vârful atins în august 2014. Prețurile tuturor tipurilor de carne – de vită, pui, porc și oaie – au crescut luna trecută, determinate de cererea globală puternică și de creșterea importurilor din unele țări din Asia de Est, compensând încetinirea achizițiilor din China.

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a scăzut cu 9,8% în iunie, marcând un minim după patru luni. Scăderea considerabilă de la o lună la alta reflectă în principal prețurile internaționale mai mici ale uleiurilor de palmier, soia și floarea soarelui.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 2,6% față de mai, dar a rămas cu 33,8% mai mare decât în iunie 2020. Prețul internațional al porumbului a scăzut cu 5%, condus de scăderea prețurilor în Argentina din cauza creșterii aprovizionării din recoltele recente, ca rezultat al unor randamente mai mari decât anterior. Prețurile internaționale ale grâului au scăzut ușor cu 0,8% în iunie, cu o perspectivă globală favorabilă susținută de îmbunătățirea perspectivelor de producție la mulți producători cheie care depășesc cea mai mare parte a presiunii ascendente din condițiile uscate care afectează culturile din America de Nord.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a scăzut cu 1% în iunie. Cotațiile internaționale pentru toate produsele lactate reprezentate în index au scăzut, untul înregistrând cea mai mare scădere, susținut de o scădere rapidă a cererii globale de import și o ușoară creștere a stocurilor, în special în Europa.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut