Datele Indicelui preţurilor de transport rutier, realizat de Transport Exchange Group (TEG) în Regatul Unit, arată că prețurile de transport și de curierat au continuat să crească după Paște, iar prețurile la combustibil le urmează exemplul.

Aprilie 2024 a adus o nouă creștere a Indicelui de transport rutier TEG, după un minim de 114,5 în februarie, la 118,8 (+1,1 puncte), cu 0,93% mai mult decât în martie. De la an la an, creșterea este de doar 0,33%, ceea ce sugerează că prețurile actuale sunt aproape similare cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Privind indicele de preț pentru curieri, același model poate fi observat de la lună la lună: a crescut cu 1,2 puncte (0,99%) în aprilie. Interesant este că prețurile de curierat de la an la an au scăzut ușor, cu 0,2 puncte. Deși aceasta ar putea fi o problemă izolată, industria va urmări, fără îndoială, modul în care prețurile de curierat se mișcă în mai.

Având în vedere tendința generală de scădere a indicelui de curierat din iulie 2023 și cele mai recente date de trafic DfT (care nu arată nicio creștere a volumelor pentru autoutilitare ușoare), s-ar putea ca întreprinderile să fi investit în surplus de vehicule, scăzând prețurile de curierat.

Duminica Paștelui s-a sărbătorit la sfârșitul lui martie, iar sărbătorile legale au afectat industria transporturilor din Marea Britanie printr-o zi lucrătoare mai puțin în martie și încă una (lunea Paștelui) în aprilie. Inevitabila goană de Paște a schimbat, fără îndoială, unele livrări prevăzute pentru martie în aprilie, impactând prețurile atât pentru transportatori, cât și pentru curieri.

Între timp, la 1 aprilie a intrat în vigoare Salariul Național care acum este de 11,44 lire sterline pe oră pentru cei cu vârsta de 21 de ani și peste (+9,8%). În timp ce șoferii de camioane au primit deja creșteri salariale peste inflație, Salariul Național ar putea fi semnificativ pentru alții din sectorul logistic, cum ar fi personalul din depozit. Cu toate acestea, creșterile salariale nu par să afecteze în mod semnificativ prețurile de transport.

În ceea ce priveşte combustibilul, pentru a treia lună consecutiv prețurile au continuat să crească, deși prețul motorinei a rămas mai scăzut decât în urmă cu un an. Prețul benzinei a înregistrat cea mai mare creștere, de 3,26 p pe litru la pompă, la 148,07 lire sterline (+ 2,25% de la o lună la alta). Între timp, prețul motorinei a crescut cu 3,01 p pe litru, la 157,14 lire sterline (+1,95%).

În concluzie, Indicele prețurilor de transport rutier TEG pare să urmeze o tendință similară celei de anul trecut, în creștere constantă de la nivelul minim din februarie. De asemenea, sunt în creștere și prețurile combustibililor, după o scădere în ianuarie și februarie. Cu toate acestea, ele sunt sub maximele din octombrie 2023. Și motorina este încă semnificativ mai ieftină decât în această perioadă a anului trecut.

Creșterile obligatorii ale salariilor și costurilor ar putea duce totuși la creșterea prețurilor de transport.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut