Rețeaua europeană de poliție rutieră Roadpol a anunțat data primei campanii din 2022 de controale Truck&Bus pentru vehicule comerciale și autobuze: de luni 7 februarie, până duminică 13 februarie. Verificările, care se vor desfăşura pe şoselele din aproape toată Europa, se vor concentra pe starea tehnică a vehiculelor, pe greutățile și dimensiunile încărcăturilor și arimarea mărfurilor, pe autorizațiile de transport, pe conformitatea încadrării șoferilor, timpi de conducere și manipularea tahografelor. Celelalte campanii Truck&Bus din 2022 sunt programate în iunie, iulie și octombrie.

În campania precedentă, care s-a desfășurat în noiembrie 2021, patrulele de poliție europene au oprit 197.274 de camioane, detectând 69.453 de nereguli și în 1.159 de cazuri a fost oprită continuarea călătoriei până la repararea vehiculului sau asigurarea încărcăturii. Aceste cifre arată o rată ridicată de încălcare, de peste o treime (35,21%). „Procentul ridicat poate fi explicat prin criza lanțului global de aprovizionare și prin cererea globală mare de servicii de transport și șoferi de camioane. Companiile de transport încearcă să-și folosească vehiculele la maximum. Din păcate, siguranța rutieră pare a fi subordonată cererii pieței și intereselor comerciale”, explică secretarul grupului de lucru operațional Roadpol, Henk Jansen, citat de Trasporto Europa.

Cele mai multe dintre încălcările constatate în noiembrie au vizat viteza, problemele tehnice și centurile de siguranță. 13.045 de șoferi de TIR au încălcat regulile AETR – cea mai mare valoare înregistrată până acum. În plus, în 6.170 de cazuri, agenții au detectat folosirea incorectă a tahografului și în 656 de cazuri echipamentul a fost manipulat. 188 de șoferi conduceau sub influența alcoolului și 41 sub cea a drogurilor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare