În urma unui proces intentat de organizația de mediu Milieudefensie voor Veranderaars (Prietenii Pământului, Olanda), alături de alte organizații caritabile majore și mii de co-reclamanți, compania multinațională de petrol și gaze Royal Dutch Shell a primit ordin să-și reducă emisiile de CO2 cu 45%. Potrivit deciziei unui complet de judecată dintr-o curte inferioară din Haga, reducerea trebuie să aibă loc până în 2030, considerând că politicile companiei în acest sens erau prea vagi.

Cazul este unic prin faptul că, pentru prima oară în istorie, nu se solicită despăgubiri de la companie, în schimb i se cere să emită o schimbare de politică. „Aceasta este o veste minunată pentru noi și copiii noștri“, a declarat pentru Euronews Green un purtător de cuvânt al Milieudefensie. „Shell își va ajusta politica astfel încât să emită și mai puțin CO2 în timp real. Nu depinde de judecător să spună cum ar trebui să facă Shell acest lucru, dar compania nu va putea continua să pompeze la fel de mult petrol și gaze ca în prezent. Chiar dacă Shell decide să facă apel, această decizie va genera mai multe cazuri la nivel mondial, iar politicienii și companiile de petrol și gaze vor simți o presiune în a-și schimba politica. Oamenii din întreaga lume sunt gata să dea în judecată companiile petroliere din propria țară, urmând exemplul nostru. Și nu numai asta. Companiile petroliere vor deveni mult mai reticente în a investi în combustibili fosili, combustibili poluanți. Clima a câștigat astăzi“, a spus Roger Cox, avocatul lui Milieudefensie. Cu toate acestea, hotărârea actuală trebuie executată doar în Olanda.

Verdictul vine la trei ani de la deschiderea cazului de către Milieudefensie şi alte șase organizații, inclusiv Greenpeace, și peste 17.000 de reclamanți. Primele audieri au început la Haga în decembrie 2020. „Shell este cel mai mare poluator din Olanda. Compania emite de nouă ori mai mult CO2 decât întreaga țară. Shell știe din anii șaizeci că utilizarea petrolului și a gazelor este dăunătoare climatului”, se arată într-o declarație a organizației.

Potrivit Milieudefensie, doar 4% din toate investițiile Shell sunt destinate energiei durabile.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare